kuchnia śląska

Różnorodność potraw, pełnia smaków oraz smaczne dania to najbardziej charakterystyczne cechy kuchni śląskiej. Staropolskie przepisy to również element, który praktykowany jest aż do dzisiaj, dzięki czemu wybierając się w regiony śląska można bardzo dobrze i smacznie pojeść. Czym jeszcze odznacza się tamtejsza kuchnia? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w treści poniżej, ponadto zobaczysz zestawienie najważniejszych potraw, jakie oferuje każda prawdziwa restauracja na Śląsku. 

Tradycyjne dania regionalne kuchni Śląskiej 

Warto na samym początku zwrócić uwagę na składniki używane do przygotowania poszczególnej potrawy, gdzie głównym z nich jest przede wszystkim mięso.

Karminadle, czyli tradycyjne kotlety mielone i z całą pewnością typowe danie na Śląsku, które przygotowywane jest nie tylko w restauracjach, ale i też w większości domów na tamtym obszarze.

Golonka, do której serwowane jest piwo, robi furorę w każdej części naszego kraju, natomiast ta przyrządzana na Śląsku odstaje od innych przepisów i jest naprawdę warta skosztowania.
Kartofle, czy też ziemniaki przygotowywane w różnorodnych formach to wówczas element większości dań głównych. Kartoflak, czyli potrawa z tartych i wcześniej upieczonych już ziemniaków, wzbogacona o cebulę i wędlinę. Mozgą to natomiast danie, z gotowanych ziemniaków i kapusty, które są ze sobą połączone i ugniecione z dodatkiem smalcu w jednym garnku. Inną formą kartofli na Śląsku są wszystkim znane kluski okraszone słoniną i cebulką, ale i również mogą występować w wersji na słodko np. z dodatkiem śliwek. 

Deser na słodko godny uwagi 

Śląska kuchnia to nie tylko dania wytrawne, ponieważ region słynie również ze słodkich propozycji, gdzie jedną z nich i wartą rekomendacji są przede wszystkim rogale marcińskie.
Kolejnym i zapewne mało komu znanym specjałem kuchni na Śląsku jest szpajza, czyli krem z jajek i cukru z dodatkiem żelatyny i nieraz dekorowany bitą śmietaną. 

Kuchnia śląska — popularne potrawy, które nie zyskały rozgłosu w innych rejonach polski 

Praktycznie każda restauracja na śląsku może pochwalić się nie tylko smaczną kuchnią, ale i również propozycją dla najbardziej wymagających osób. Poniższe zestawienie może być również świetną inicjatywą dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale nadal pragną skosztować przepysznych potraw.

Kuchnia śląska i jej mało znane potrawy

Kubuś może kojarzyć się niektórym z szeroko dostępnym sokiem owocowym głównie dla dzieci, jednak nic bardziej mylnego, gdyż na Śląsku jest to danie sporządzone ze sparzonych w zagotowanym mleku ziemniaków, następnie zapieczonych w śmietanie.
Parzybroda, czyli bardzo gęsta zupa ze słodkiej kapusty z dużą ilością ziemniaków i mięsa.
Poleśniki to jedna z najbardziej oferowanych potraw. Jest niczym innym jak odmiana placków ziemniaczanych przyrządzana w różnych wariantach.

Różnych potraw, czy przysmaków kuchni śląskiej można spróbować chociażby w Bistro 70 w Pszczynie, które łączy w swoim menu smaki kuchni regionalnej oraz europejskiej.