Jakich potraw kaszubskich warto skosztować?

Turyści odwiedzający Kaszuby zachwalają nie tylko cudowny krajobraz, jaki mogą tam podziwiać, wyjątkową kulturę i czyste powietrze, ale także tamtejsze potrawy. Kaszubskie dania słyną ze znakomitego smaku i aromatu. Kuchnia ta jest dosyć prosta, a jej dania bazują na naturalnych składnikach. W przepisach pojawiają się ryby, owoce, warzywa, mięso oraz grzyby. W menu nie brakuje przepysznych deserów czy pożywnych zup.

Czym charakteryzuje się kuchnia kaszubska?

Tradycyjna kuchnia kaszubska to bogactwo dań rybnych. Ryby są często konserwowane w beczkach i zasolone, przez co zachowują świeżość i można przygotowywać z nich potrawy także zimą. W przepisach pojawiają się także świeże ryby, na przykład smażone na patelni. Potrawy kaszubskie to także mięso, w tym wieprzowina. Do przygotowywania posiłków tradycyjnie używało się smalcu. Jeśli chodzi o święta, to na stole najczęściej pojawiał się drób, czyli kaczki i gęsi. Kuchnia kaszubska obfituje także we wszelkiej maści grzyby podawane w różnej formie, ale także leśne owoce.

Jakich potraw kaszubskich warto spróbować?

Tradycyjne potrawy kaszubskiej kuchni bazują na produktach dostępnych na konkretnych obszarze. Jak już wcześniej wspomniano, to często dania mięsne, rybne, ale także ziemniaczane. Wyróżniają się swoją prostotą i tym, że tradycyjne receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każda restauracja kaszubska oferuje swoim gościom najbardziej znane dania z tego regionu. Można spróbować między innymi takich propozycji jak:

  • rydze po kaszubsku- doskonała przekąska czy dodatek do różnych dań. Grzyby są marynowane w pomidorowo- octowej zalewie z dodatkiem podpieczonej cebulki,
  • zupa rybna po kaszubsku- propozycja dla wszystkich fanów zup o niewalającym smaku. Co ważne, jej wykonanie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Zupę gotuje się na bazie dowolnej ryby, dodając liczne warzywa,
  • śledź po kaszubsku- potrawa znana w całej Polsce. Ryba podawana jest z natką pietruszki, cebulą i polewana sosem pomidorowym,
  • ferkase- potrawka z kury, podawana z ryżem w białym sosie, z dodatkiem rodzynek lub agrestu, ale także z groszkiem czy marchewką,
  • placek po kaszubsku- to placek ziemniaczany z intensywnym sosem. Czasem podawany z dorszem lub łososiem. Może być dodatkiem do dania czy też stanowić potrawę główną.

Potrawy kaszubskie to także szmurowana kapusta czy ruchanki kaszubskie. Pierwsze dania powstawało po uduszeniu ukiszonej kapusty z wędzonką. Ruchanki są to natomiast placówki robione z żytniej mąki, podawane z cukrem.

Najlepszym miejsce na wypróbowanie dań z tego regionu będzie restauracja kaszubska, najlepiej ta położona niedaleko od morza.