Kebab to nazwa odnosząca się różnego typu dań mięsnych, które są rozpowszechnione w krajach Bliskiego Wschodu i Turcji. W Polsce zazwyczaj kebab jest kojarzony z potrawą podawaną w bułce z grillowanym mięsem i dodatkiem surówek. W Turcji można jednak znaleźć wiele innych rodzajów kebaba, jednym z nich jest Ali Nazik. To smaczne danie w wyjątkowej odmianie można zjeść w warszawskiej restauracji Osmania Kebab.
Różnorodna kuchnia osmańska
Kuchnia osmańska zawiera dania składające się z wysokiej jakości mięsa oraz świeżych warzyw. Często wykorzystywane są takie składniki jak pomidory, papryka, bakłażany, ogórki i cebula. Podstawą dać jest jagnięcina, baranina lub wołowina, która jest pieczona i podawana wraz z pieczywem, ryżem oraz warzywami. Styl gotowania zależy od regionu Turcji, potrawy zawsze jednak wyróżniają się charakterystycznym smakiem, który trudno pomylić. Te same smaki można znaleźć w sercu Warszawy, w restauracji Osmania.
Wyjątkowy Ali Nazik z bakłażanem
Ali Nazik to danie, który zawiera pieczoną jagnięcinę lub wołowinę. Specyficzny smak nadaje mu jednak obecność bakłażana, który ma dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Jest on pieczony żarze, a następnie pieczołowicie mieszany czosnkiem i specjalną kompozycją warzyw. Danie jest podawane na chlebku typu pita lub z ryżem oraz tradycyjnym tureckim jogurtem. W ten sposób Ali Nazik zachowuje lekkość i niepowtarzalny aromat.
Legendarny przysmak sułtana Selima
Warto dodać, że z kebabem Ali Nazik związana jest legenda dotycząca sułtana Selima I Groźnego, władcy osmańskiego panującego w latach 1512-1520. Po wizycie w miasteczku Antep podano mu wspaniałą jagnięcinę z grillowanym bakłażanem i jogurtem. Według legendy sułtan zachwycił się daniem i od wypowiedzianych przez niego słów pochodzi nazwa Ali Nazik, która może być też pisana w formie Alinazik Kebab.
Oferta restauracji Osmania Kebab
Ali Nazik Warszawa to tylko jedna z wielu potraw serwowanych przez restaurację Osmania. Dania są przyrządzane przy wykorzystaniu tradycyjnych przepisów z ponad 1000-letnią historią. Lokal dba o najwyższą jakość obsługi klienta oraz zachowanie prawdziwego smaku dań turecko-osmańskich. Zachowywane są niskie ceny oraz wysokie standardy podczas przygotowywania potraw.
Restauracja Osmania
Dania w restauracji Osmania są komponowane z różnorodnych składników, które na co dzień można spotkać na tureckich ulicach. Są to prawdziwe dania Bliskiego Wschodu, które można wypróbować bez wyjeżdżania z Warszawy. Odwiedzając restaurację Osmania Kebab można mieć pewność wspaniałego smaku, profesjonalnej obsługi i prawdziwego klimatu Bliskiego Wschodu. Jest to doskonałe miejsce zarówno na spotkanie towarzyskie, jak i wstęp do korzystnych negocjacji biznesowych.